2010. március 30., kedd

Fajin filmeket keresel?

Ma már sokkal színvonalasabb filmeket nézek, mint régen. Ez a színvonal nem csak a technikai megoldásokban, hanem a filmek igazi művészi értékében is feljebb tolódott. Szerintem a filmnek az élet igazi érdekes és fajin dolgairól kell szólnia, és nem arról, hogy hú, a srácnak tetszik a csaj, de a csajnak a srác nem.

Kit érdekel? A végén úgyis smárolnak nem? Utálom az ilyen műfilmeket. Olyanok, mint az igen nagy ego-s műnők, akinek adsz egy puszit, és a szádon marad az arca. Az egész csak ilyen béna utánzat.

Tudjátok, mik azok a művészfilmek? Nos 3 évvel ezelőtt még én sem tudtam. Mint minden művészi alkotásnak (festmény, zene, stb…) a filmnek is lehet mondandója, stílusa, és ezzel együtt szépsége is. Csakhogy, itt a különbség: a film képes a legjobban hatni az érzelmekre. Ott ugyanis a képi megjelenítés, a hang, és a zene egyszerre van jelen.

Nemrég csak úgy kíváncsiságból feltettem egy kérdezz-felelekes oldalra a következő kérdést:

„Mit választanátok: művészfilmeket (alkotói filmeket), vagy inkább a szórakoztató jellegű filmeket (mozifilmek, vígjáték, stb. )? Légyszi írjátok oda azt is, hogy miért...”

A válaszok elég egyértelműen a művészfilmek ellen szólnak.
„a muvészfilmek nekem nem valóak”
„Szórakoztató jellegű. Nem tudom miért.”
„Sokszor szeretek nézni bugyuta hálivudi filmeket, aminek tudom a végét előre, de röhöghetek rajtuk.”

Adódik a kérdésem: vajon egy művészfilm nem lehet szórakoztató? Vajon a művészfilmek tényleg unalmasak? Nos, az igazság az, hogy 3 évvel ezelőtt teljesen egyet értettem a fenti kommentelőkkel, mert nem ismertem igazán a művészfilmeket.

Ma viszont ezzel a kommenttel értek egyet:
„Én többre értékelek egy művészfilmet, mint egy huszadrangú akciófilmet, de sajnos a tévéműsor nem az én ízlésemet tükrözi.”

Aki még mindig kételkedik a művészi jellegű filmekben, az ismerje meg, és azután ítélkezzen a lenti kommentelős ablakba. A film amit személyesen ajánlok a Double Edge Films alkotása. Fiatalos, pörgős, akció dús, zenés, de közben elgondolkodtató, és ami engem végképp megfogott: valami iszonyat, hogy milyen hangulatot tud átadni. Mivel nincs benne szöveg, nem igényel semmilyen nyelvtudást. A film nézése max képernyőn ajánlott, maximális átéléssel. Hossza 8 perc, így még a rohanó világ közepén is van időd megnézni.

A FILM FAJINSÁGÁÉRT 100%-OS GARANCIÁT VÁLLALOK!!!



WaspKnive

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

9 komment:

Névtelen írta...

Ez egy poénos alkotás, de semmi esetre nem művészfilm. Még csak nem is film, inkább klip. Nézd meg pl az Arizónai álmodozókat, na az művészfilm. Vagy a többi Kusturica film...

WaspKnive írta...

köszönöm a kritikát.. :)
nos, egy szóval se említettem, hogy a Spin művészfilm. Szerintem valamit félreértettél a cikkben. Én egyszerűen csak azért ajánlom a filmet, mert megmutatja, hogy az elgondolkodtató filmeknek nem feltétlenül kell unalmasnak lennie. Lehet az pörgős, és élvezhető is.....

WaspKnive írta...

jah, és néhány mondat a művészfilmről, csak hogy tisztába tegyük a dolgokat: Az uralkodó jegyük nem a műfaj, hanem a stílus, a rendező személyisége ugyanis átüt a filmen. Témájuk általában a hétköznapi élet; a mindennapi élet egyszerű embereinek láthatatlan drámáit mutatják meg. A rendezők szívesen alkalmaznak egyéni megoldásokat, így pl. összekeverik az idősíkokat, az ok-okozati viszonyok néha nehezen érzékelhetők. Ez a pár mondat kicsit jellemzi a Spin-t nem? Nem akarok ítélkezni, ráfogni valamire, hogy hú, művészfilm, mert valaki úgyis beleköt a szóba, a lényeg a lényeg: a spin jó film, és számomra a maga 8 percében jóval többet ér, mint az idióta robbanásos akciófilmek a tv-be......:)

Névtelen írta...

egyébként olyan szó nincs h fajin, max fain

Dóri írta...

Istenem,köss mindenbe...-.-

Névtelen írta...

Egyébként olyan szó sincs, hogy max, az egy rövidítés, tehát utána pontot kell tenni. Szóval vagy "max.", vagy "maximum".

Akkor ennyi erővel, nem? A szleng szabad, nem hiszem, hogy te fogod megszabni a határait.

Dóri írta...

Valami tanárnak készülsz vagy mi?
Nem kell ám mindenbe ebleszólni és belekötni:)

Névtelen írta...

megjegyezném, hogy szerintem a második Névtelen semmibe sem akart belekötni

niel írta...

annyira szeretem azokat az embereket akik név nélkül osztják az észt. majd ha valami hasonlót csinálsz, vagy legalább csak hasonlóan frankó ötleted támad kedves Névtelen majd akkor szólalj meg. Egyébként meg WaspKnive kenterbe ver a filmek terén ebben biztos vagyok. amugy a cikk meg a film is nagyon állatt.

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!