2010. április 3., szombat

Az én húsvétom

Emlékszem még a néhány éves önmagamra, amikor még fészket raktam a nyúlnak húsvétkor. Mentem az árok partjára zsenge :-) tavaszi fűért és vittem kosaramban nagyszüleim udvarába, ahol a falak találkozásához tettem le szép gondosan, hogy a nyuszinak kényelmes legyen.
Izgatottan vártam a percet, hogy eljöjjön végre a nagy esemény, teli legyen a fészek. Néha átnéztem nagyszüleimhez, vártam, hogy pirosodjon a tojásoktól a zöld fűköteg. Amikor pedig ez megtörtént, boldogan mondtam: tolás. Hiszen a jé betűt akkor nem tudtam kiejteni. Így ment ez éveken keresztül, igaz a fészek az évek múltával nem az én feladatom maradt. Megesett, hogy a fóliasátor előtt "tojt" meg a nyuszi ( nyulambulamnak mondtam ), de volt, hogy szüleim kertjében. Utóbb már fészek sem volt. Akkor már tudtam, hogy félrefordítás miatt tojik nálunk a nyúl és csak nálunk, magyaroknál. Kár, hogy így maradt, pedagógiailag rossz, megtévesztő, a pedagógus magyarázkodhat, amikor az emlősök szaporodásáról beszél. Ilyen volt az én húsvétom nagyon sokáig. Sosem volt meghatározó benne a vallás. Én sosem gyászoltam, majd ünnepeltem ilyenkor. Egy ideje már mást jelent a húsvét számomra. A madarasi Környezetünk, természetünk alapítvány aktivistájaként ( édesapám az alapítvány ötletgazdája ) rászorulókon segítek ezen az ünnepen már évek óta. Karácsonykor is, és egy évben többször is, de maradjunk a húsvétnál. Segítőkész ismerősök által idén is több százezer forint értékben osztottunk szét ajándékot. Negyven többgyermekes rászoruló családon segítettünk. Ásványvizet és szörpöt adtunk a húsvéti asztalokra, ruhákat a szekrényekbe, játékokat a polcokra. Emellett konyhai eszközöket, taneszközöket, édességeket osztottunk szét. Volt, aki elektromos fűnyírót vihetett haza. Nekem erről szól mostanában a húsvét. A segítésről. Már ezen az eseményen elgondolkodtam ezen az íráson. Akkor jutott eszembe az egykori fészek helye. Kicsit később nagyszüleim udvarában pakoltuk el az ünnepség kellékeit, amikor megpillantottam, hogy a kertben egy csomag van elhelyezve. Nem volt fű alatta, de a növények kellő zöld hátteret adtak neki. Csaknem azon a helyen, ahol 20-25 éve én készítettem el a fészket. Megható volt.
Ha kíváncsi vagy, milyen is volt az én húsvétom, nézd meg itt a képeket!

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!