2010. április 22., csütörtök

Szennyvíztisztító telepen jártunk - avagy érzed az olvadó buborékokat?

A kis séta során az osztálytársainkból dőltek a poénok, mint pl a biológiai tisztítás során megjelenő barna buborékokat egy csokireklámhoz hasonlították, valamint előkerült a ’’szarkeverő’’ jelző is. 


A Bácsvíz Zrt. a Föld Napja alkalmából idén is nyílt napot tartott a kecskeméti szennyvíztisztító telepen az általános és középiskolás gyerekek számára. Ennek a programnak a keretein belül a mi osztályunk, a Bányai Júlia Gimnázium 9. b-sei is ellátogattunk a telepre, ahol először egy fél órás előadáson vettünk részt, és megismerkedhettünk a szennyvíz tisztításának elméletével. Az előadónk humoros kedvében volt, és elárulta, hogy ide érkezik az a víz is, amivel a kórházban a hullákat mossák, valamint hogy a telepen megtalálható minden, amire a baktériumoknak szüksége van: kaja, pia, nő.


Viszont érdekes információkat is megtudtunk: gondoltátok volna, hogy naponta 180.000 köbméter szennyvíz érkezik a városból, 100.000 a háztartásokból, a többi pedig ipari gyárakból származik? 
A szennyvíz 3 féle tisztításon megy keresztül: 
1. mechanikai tisztítás (ennek során a szilárd és a lebegő szennyező anyagoktól szabadul meg a víz egy szűrési folyamat során) 
2. biológiai tisztítás (itt a káros anyagokat szűrik le és gyorsítják az öntisztulást csepegtető testes vagy eleven iszapos eljárásokkal) 
3. utótisztítás (a vizet klórral vagy ózonnal tisztítják, ha marad bennük bármiféle szennyező anyag, a mosószeranyagokat kalcium és alumínium vegyületekkel távolítják el. Ekkor már Balaton illatú a víz:-)
Az előadás után lehetőségünk nyílt arra, hogy körbejárjuk nem csak elméletben a szennyvíztisztítás folyamatát, és beleszagolhattunk abba a levegőbe, amitől az előadónk elmondása szerint ájuldozni szoktak a kislányok (Nelli szerint pöceszag, Viki szerint csak büdös). A kis séta során az osztálytársainkból dőltek a poénok, mint pl a biológiai tisztítás során megjelenő barna buborékokat egy csokireklámhoz hasonlították, valamint előkerült a ’’szarkeverő’’ jelző is. Mindent összevetve a rögtönzött kirándulásunk jól sikerült , ezúton is szeretnénk megköszönni Korsósné tanárnőnek (aki több bányais tanár mellett a Zsenge-Mét lelkes olvasója), hogy leszervezte nekünk ezt a programot, és hogy elmaradhatott két óránk :)

N&V

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!