2010. április 11., vasárnap

Irány az Egyesült Királyság! 6.

Végre elérkezett az a nap, amit szerintem már mindenki tűkön ülve várt! Kedden ugyanis első utunk a Madame Tussaud’s panoptikumba vezetett. Reggel 9 óra tájba már kilométeres sor kígyózott a bejárat előtt. Sokáig nem értettem, mi ez a felhajtás, hiszen még ha ennyi turista is van Londonban, kizárt, hogy mindenki ekkor jöjjön ide…

Na de mi is az a Madame Tussaud’s? A panoptikum nevének őrzője egy 18. századi nő, aki Marie néven látta meg a napvilágot Bernben. Ősei hóhérok voltak, így a kis Marie sem ijedt meg a hullák és a vér látványától. Egy Curtis nevű szobrászmester megtanította a bábukészítés minden fondorlatát a lánynak, s Marie híressé válása előtt parókakészítőként kereste kenyerét. Honnan szerzett hajat? Hát levágta a kivégzettek hajtincseit! Később a lány a híres forradalmárokról készített maszkot, s ezek szép lassan gyűjteménnyé gyarapodtak. Később Marie férjhez ment egy francia mérnökhöz, bizonyos Francois Tussaud-hoz. A forradalom viharában azonban menekülniük kellett, így került Marie kiállítása Angliába. Sokáig utaztatták a bábukat, de 1835-ben Madame Tussaud megnyithatta első állandó kiállítását Londonban, a Baker Streeten.

Hogy a kiállítás iránt történő érdeklődés ne lanyhuljon, mindig újabb és újabb bábukat készítenek. Számos ismert sztár, politikus, művész vagy sportoló viaszbábuja helyet kapott a panoptikumban. Gondoljatok bele, milyen érzés volt belekarolni Orlando Bloomba, beleülni Steven Spielberg székébe, vagy odabújni Shrekhez! (najó, ezt nem gondoltam komolyan, mindenki tudja, hogy az ogrék büdösek…) Szóval ez a Madame Tussaud’s panoptikum, sok ismert sztár, politikus, művész, meg a többi egy helyen, és akire rátalálsz, azzal pózolsz… (na és tudjátok, hogy mért volt kedd reggel nagy felhajtás? Utóbb kiderült, hétfőn került kiállításra Robert Pattinson bábuja, így érthető, ha így megrohamozzák a panoptikumot!)

Elszakadni a hírességektől nehéz dolog volt, de kiküszöböltük a problémát, és elmentünk a British Múzeumba. A Rosette-i kő ugyanis itt van kiállítva, ami egy nagy gránit kő, amely egy ősi szöveg három fordítását nyújtja a mai kutatóknak: egyiptomi démokritus írással, görög nyelven és egyiptomi hieroglifákkal. Az egyiptomi kiállítást alaposan körbejártuk (vigyázat!!! Múmiás képek!!!) majd lecsöveltünk a naaagy csarnokban és megebédeltünk.

A múzeumlátogatás után pedig kaptunk 2 óra szabadidőt az Oxford Street-en, ki-ki megvette otthonra a szuveníreket, majd pedig viszzaügettünk az angol családhoz, hogy gyakoroljunk egy tevékenységet, amit úgy neveznek: bőröndpakolás!!!

nelli=).

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!