2010. április 8., csütörtök

Farkas Gábor: Kívülállóként is élvezném a Csiperót

A 11. Csiperó előtt áll Kecskemét. Az alapvetés nem változott 1991 óta. Tudatosítani kell már gyermekkorban, hogy nem csak egy kultúra létezik és nem csak egyféle ember. Farkas Gábor, a Csiperó kiötlője a Zsenge-mét blognak elmondta: sok-sok Csiperóra lenne szükség, mert a világ ma sokkal nyugtalanabb, mint 20 éve.
A Csiperó alapjaiban alig változott. Ami jó, azt vétek elrontani - nyilatkozta Farkas Gábor blogunknak.

Azért sem célszerű változtatni, mert a célok időtállóak. Sőt, ma inkább szükség van a közösségteremtő, a másság elfogadását szorgalmazó Csiperóra, mint a 90-es években.

A gyermekeken és a felnőtteken is egyre inkább nyugtalanság látszik, ezért minél több résztvevőt szeretnénk megnyerni - véli az ötletgazda.

A programok sem térnek el a megszokottól. Minden csoport hoz magával produkciót, amelyet mind egyenértékűnek tud be a szervezés. Nem akarják olyan fesztivál irányába elvinni a Csiperót, amin pontozzák vagy más módon különböztetik meg a fellépőket.

Itt nincs helyezés, nincs verseny - szögezi le Farkas Gábor.

A szervezés egyébként már javában zajlik. Sok családot maguk mögött tudnak már most, náluk fognak lakni a külföldi gyerekek. Szerencsére sok egyesület, tánccsoport is lelkes csiperós, így ezek azonnal több családot jelentenek, ami megkönnyíti az elhelyezést. Érdekesség, hogy több év kihagyás után ismét lesz angol csoport és egy kozák tánccsoport is érkezik, ők biztosan nagy sikert aratnak majd. Szerbiából pedig szerb gyerekek is érkeznek a magyarok mellett, mert most már adottak a feltételek.

Van azonban, ami változott az évek alatt. Most már természetes a mobiltelefon.

A kezdetekben még a gyerekek vitték a híreket a városban, amolyan futárként és az internetes levelezés helyett az email már sokkal praktikusabb. Viszont vannak olyan változások is, amelyek nem éppen kedveznek. Megszűntek gazdaságok, szövetkezetek, amelyek busszal vagy gyümölcs biztosításával segítették anno a Csiperót - tudtuk meg Farkas Gábortól.

Most ezeket pályázatokból kell pótolni. Segítők azonban most is akadnak. A Kefag például több millió forintot felemésztő munkával kitakarítja a Csalánosi erdőt a piknikre, a Szentkirályi Ásványvíz pedig 5000 liter vizet biztosít a meleg enyhítésére a főtéri programok idejére.

Más lett a szervezés is. Korábban szinte nyolc napon belül megvolt a főtér használatához az engedély, most már tervrajzot kell leadni, a hangosítást kell szabályozni és így tovább.

És, hogy Farkas Gábor bírja-e még? Igen - kaptuk a választ. Azt is elmondta, van benne még néhány Csiperó, de nagyon szeretne azért egyszer teljesen kívülállóként ott lenni az eseményen. Azt mondja, kíbírná, hogy nem szól bele semmibe.

Olyan embernek fogom átadni a Csiperót, akiben bízok és aki annyira szereti, mint én - így Farkas Gábor

A Csiperó története:
Az Európa Jövője Egyesület 1990. szeptember 24-én azzal a céllal alakult, hogy a kecskeméti gyerekeket megismerteti Európa gyermekeivel a gyermektalálkozók során. Az alapötlet egyszerű volt, a kontinens országaiból gyermekeket hívnak meg, akiket kecskeméti iskolák látnak vendégül. A külföldi gyerekek családoknál laknak, majd a következő évben a külföldi csoportok hívják viszontlátogatásra vendéglátóikat. A gyermektalálkozókra érkező külföldi csoportoktól csupán annyit kér az egyesület, hozzanak magukkal nyelvi nehézségek nélkül átadható ajándékot, zenét, táncot, olyan műsort, mely megismerteti kultúrájukat másokkal. Így nőtt fel Csiperó, a gyermektalálkozók kedves figurája, akit ma már Európa szinte minden pontján ismernek és szeretnek. Az eddigi kilenc találkozó során több mint 10 000 gyermeket láttak vendégül Európa 30 országának mintegy 100 településéről. Sőt, a találkozókra érkeztek már vendégek Dél-Koreából, Izraelből, az Amerikai Egyesült Államokból. Az ezredforduló után sem lehet más feladata a civil szervezetnek mint megszületésekor volt, a jövő Európa polgárait segítse abban, hogy előítéletektől mentes, a másságot elfogadó, toleráns nemzedékké váljanak a ma gyermekei.
1991-ben, az első gyermektalálkozón hamar mindenki kedvencévé vált Csiperó. A kedves, kerek hasú madárkát Szabó Csilla álmodta meg, aki az egyesület pályázati felhívására jelentkezett. Azóta sem lett hűtlen az egyesülethez, a gyermektalálkozókhoz, ma az Alternative English School nyelviskola vezetőjeként segíti az egyesület pályázati anyagainak fordítását, idegen nyelvű levelezését.
Csiperó névadója a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Kis Dávid lett. A népszerű figura és a könnyen megjegyezhető névhez már csupán egy dal hiányzott, s hamarosan az is megszületett, szerzője Szénási Pál Bertalan. Itt letöltheted!
A Csiperó honlapja: http://csipero.hu

Naprakész információk a Csiperóról itt a Zsenge-mét blogon!


Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!