2010. március 11., csütörtök

Harry Potter – A könyv mély értelme

Alapvetően, mint minden egészséges fiatal, én sem szeretek könyveket olvasni. Sokkal jobb ugyanazt megnézni egy filmen nem? A látványelemek elkápráztatnak sőt, ma a 3D-ben már minden képzeletemet felül múlja a film varázsa. Számomra van azonban egy kivétel.
Imádom a Harry Potter filmeket, de csak az elsőtől a harmadikig. Elolvastam könyvben a második részt, és rájöttem, hogy sokkal jobban át tudja adni a könyv a történet eredeti lényegét. Elsőtől a harmadikig ezeket át adja a film is, a negyedik résztől azonban már egy csomó fontos információt ki kell, hogy hagyjanak belőle, ugyanis ha túl hosszú lenne, akkor már nem lenne olyan varázsa, és unalmassá válna. A baj csak az, hogy pont onnantól kezd fajin lenni a történet.
Valójában a történetnek olyan mély értelme van, amit fel se lehet fogni, ha csak filmen látja az ember. Ha elolvassa, még akkor is nehéz minden apró részletét megérteni. Nem véletlen, hogy összesen 15ször olvastam már el a Harry Potter könyvet, mindezt azért, hogy jobban megértsem (meg persze tetszett is), de még mindig nem tudnám fejből elmondani az egész történetet. Ne gondoljátok, hogy stréber vagyok, mert ezen kívül jóformán semmit nem olvastam még ki rendesen. Na jó, max. néhány kötelezőt.
A legjobban a hetedik részt szeretem, mert ott dől el minden, és ott varródik el a szálak nagyrésze. Tetszik továbbá, hogy nagyon komoly hangulata van. Olyan érzelmek vannak benne, amelyek egyáltalán nem gyerekesek (összehasonlítva az első résszel), és képbe jön komoly témaként a halál. Kiderül, hogy – ugyanúgy, mint az életben - itt sincs csak gonosz és jó, és az sem mindig száz százalék, hogy ki hova tartozik. A könyv nagy kérdései közé tartozik a „Nagyobb jóért!” mondás, amelyet egyaránt lehet jóra és rosszra használni.
Mindent összegezve olyan dolgokat ad át a könyvben, amelyet a film nem tud (szereplők gondolatai, érzései, érzelmei). Sokkal bővebb továbbá a könyv. Olyat is tartalmaz, amiket a film nem. Ez a két előny jóval nagyobb átélésre és megértésre segít.

És ne felejtsétek el, hogy nem ilyen stréber-kocka írta a cikket!

 
WaspKnive (G&WM)

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

2 komment:

Névtelen írta...

Nagyon király ez a kép!

Névtelen írta...

Nagyon jó a cikk és a kép.Én is imádom a Harry Pottert.

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!