2010. március 20., szombat

Totemeznek. Közöd?

Kecskemétre érkezik a KÖZÖD road show. Ennek az a lényege, hogy a közösségi életben aktív fiatalok megállítják az utca emberét és elbeszélgetnek vele. De ettől azért mégis többről van szó. Ha tovább olvasol, megtudod, neked van-e közöd hozzá.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által, országszerte megrendezésre kerülő utcai beszélgetések célja, hogy azok a fiatalok, akik egyébként is aktív szerepet vállalnak közösségük életében, ezúttal az utca emberét is megszólítsák. A DIA fontosnak tartja a példamutatást, és ki más tudná ezt képviselni, mint a DIA hálózatán belül működő csoportok, fiatalok. Már számos alkalommal rendeztek hasonló beszélgetéseket a járókelőkkel, aminek központi eleme a figyelemfelhívás.
Erről szól a "totemezés" is. Egy kb. 1.5-2 méter magas kartonoszlop és matricák szükségesek hozzá. És természetesen a fiatalok és az utca embere. A matricákra tudja felírni mindenki a nevét (amennyiben meg szeretné adni), az életkorát (szintúgy), illetve, hogy "mivel van hozzá köze" (a társadalmi felelősségvállaláshoz, a környezete rendben tartásához). Természetesen ez nem úgy zajlik, hogy kimegyünk és a kezükbe nyomjuk a matricát, csináljon vele, amit akar, hanem beszélgetéseket generálunk. Ha szeretne válaszolni, meghallgatjuk, amennyiben nem, akkor tovább engedjük. Ez nem agitáció, senkit nem akarunk rábeszélni, hogy ő márpedig vállaljon felelősséget, és egyébként is hogy merészeli. Ez nem erről szól. Ami fontos, hogy elgondolkodjon. Nem fog senki világot megváltani ezzel, de elgondolkodtatni embereket igen. Lehet hogy egyet, de az is lehet, hogy ötvenet.
Természetesen ezt a feladatot sem lehet úgy vállalni, hogy nem készülünk fel rá. Senkitől sem várom el én magam se, hogy egy ilyen témában magától tudjon kérdéseket feltenni, eleve a kérdezőknek is meg kell értenie, hogy miről szól a téma.
Miért éppen "totemezés"? Miért "totemezünk"?
 A március folyamán országszerte megszervezett utcai beszélgetések célja, hogy beharangozza a KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napját (www.kozod.hu), melyet 2010. április 24-én immár ötödik alkalommal rendez meg a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány a Nokia és az IYF támogatásával. A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, illetve hogy minél több fiatalt motiváljon közösségi önkéntes tevékenységekben való részvételre.
Az Önkéntes Fiatalok Napja programjába olyan közösségi projektek jelentkezhetnek, amelyeket fiatalok szerveznek, vagy amelyeket fiataloknak szerveznek. A nap idén is a világszerte megrendezett Global Youth Service Day (www.gysd.org) eseményeihez kapcsolódik.
Ezen a napon a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan a világ számos országában helyi ifjúsági csoportok, közösségek végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet, ezzel példát mutatva kortársaik és környezetük számára.

Időpont: 2010. március 25.  (csütörtök) 14-16 óra között
Helyszín: ELEVEN Széchenyivárosi Ifjúsági Közösségi Tér

Felkészítés: kb. 1 óra
Totemezés: kb. 2 óra
Feldolgozó óra, értékelés: kb. 0.5 óra

Reindl Anikó
regionális koordinátor
Demokratikus Ifjúságért Alapítvány


www.i-dia.org
www.kozod.hu

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!