2010. március 5., péntek

Poker – Nem a szerencse játéka!

Draw, Stud, Hold’em, Ohama – hogy csak néhányat említsek a pókerjáték fajtái közül. Az alap értékek azonban mindegyikben ugyanazok. Ugyanúgy minden játékosnak álma, az áhított Royal Flush.
Ha valaki hozzá nem értő embernek azt mondjuk póker, vajon mi jut először eszébe? „Las Vegas, szerencsejáték, pénz, zsetonok, csalások, lehúzások” A kulcsszó most a „szerencsejáték”. Vajon mennyi szerepe van Fortuna istenasszonynak a pókerben?
Tény, hogy a kaszinók bevételének nagy része ősidők óta a rulettből származik. A játék jó jövedelmező képessége abból származik, hogy a játékot matematikusok a 0 segítségével úgy konstruálták meg, hogy a játékos az esetek átlag 48,65%-ában nyerjen, és 51,35%-ában veszítsen. Az egyik híres Las Vegas-i kaszinótulajdonos mondta azt, hogy ez a közel 1% a világ leggazdagabb emberét is kifosztaná, ha elég sokáig játszana.
De akkor mi a helyzet a pókerrel? Nos, először is egy póker játék esetében már amikor leülünk az asztalhoz, akkor is jó esélyekkel számolhatunk. Ha 6-an játszunk, akkor esélyünk 1/6 (kedvező esetek száma osztva az összes esettel). Ha 2-en, akkor 1/2. De vajon ezek csak feltételezett esélyek, vagy valódi esélyek? Azt kell hogy mondjam, feltételezett esélyek, ugyanis ha 1 az 1 ellen leül egy kezdő egy profival, ki fog nyerni? Természetesen mindig a profi. De akkor hol van a „kezdők szerencséje”? Sehol, ugyanis a szín tiszta póker játékban elenyésző szerepe van a szerencsének. A szerencse csak a lapjárást befolyásolja, és nem pedig azt, hogy a játékos hogyan játszik. Kitűnő idézet ide egy mindannyiunk által ismert reklámból: ,,Ha a póker a szerencse játéka, akkor miért van annyi ismerős arc a döntő- asztaloknál?’’
Aki már kellőképpen ismeri a póker játékot, az úgy gondolja, hogy a póker nem a szerencse játéka. A pókerben inkább a következők befolyásolják a győzelmet: jó döntéskészség, kitartás, logika, matematikai ismeretek, tapasztalatok, fegyelmezettség, emberismeret, megfelelő játékstílus (amely az ellenfélhez alkalmazkodik), jó taktika, és a taktikai elemek ismerete.
Na igen, a taktikai elemek. Ezek azok, amit nem ismernek a kezdők, és ez a legnagyobb fegyver arzenálja a profiknak. Apró trükkök, amelyek helyesen alkalmazva hatnak az érzelmekre, esetleg elrejtik a lapjainkat, vagy éppen felfedik őket. Talán a hozzá nem értő emberek csak egyetlen ilyen taktikai elemről hallhattak: a blöff. A valóságban azonban ennél jóval több van: fékezés, kivárás-emelés, szabadlap, félblöff, kezdőtét struktúra, vagy csak simán a Póker Alaptételének megfelelő használata. Ezek azok, amiktől a játék szerencsejátékból logikai játékba értékelődik.
Ha leül néhány kezdő egy asztalhoz pókerezni, és nincs tét, vagy a tét nem megfelelő értékű, (pl:. gyufaszál) akkor ezt a pókert szerencsejátéknak nevezzük. Azonban ha ugyanehhez az asztalhoz leül néhány profi, vagy közepes játékos, akik pénzben játszanak, akkor kijelenthetjük, hogy a szerencse szerepe egy jónagy 0! Ugyanis az összes játékos ismerete elég nagy ahoz, hogy kizárja a játékból a szerencsét. Saját érdekük miatt zárják ki, mert egy sokkal nagyobb hatalommal játszanak: NEM A SZERENCSÉRE BÍZZÁK A JÁTÉKOT, A VÉLETLENRE, HANEM A SAJÁT TUDÁSUKRA, AMELY SOKKAL MEGBÍZHATÓBB A SZERENCSÉNÉL!


WaspKnive (G&WM)

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!