2010. március 13., szombat

Milyen filmet néz egy tizenéves március 15-én?

Az iskolai mozizások többnyire unalmas, történelmi filmekből szoktak állni. Megszokhattuk, hogy az utóbbi négy évben a március 15-én megnézett filmek nem nagyon kötötték le a figyelmünket. Lehet, hogy az olyan alkotások ,mint a Hídember, vagy a Szabadság, szerelem a maguk műfajában remek filmek, de a 10-18 éves korosztály figyelmét nem nagyon tudják lekötni.
Így hát Nellivel bizakodva léptük át a mozi küszöbét azzal a tudattal, hogy mi most egy német iskolás filmet, a Die Welle-t, vagyis A hullámot fogjuk megnézni.
A film egy átlagos iskolai projekthéttel kezdődött. A végzős diákoknak két választásuk volt: 5 napon keresztül az anarchia mozgalmát, vagy az autokráciát fogják részletesen átvenni.
Ahogy a napok telnek, az autokráciát oktató tanár, Reiner egyre inkább kezd elveszni a projektjében. Először csak a köszönési módot változtatja meg, ám hamarosan előkerülnek az egyenruhák, a jelszavak és a lázadások a két témát tanuló osztály között.
Van itt minden, szerelem, harc, vandálkodás, bulik, és a kérdés: meg lehet állítani a hullám sodrását, vagy egész Németország fiatalsága diktatúra alá kerül?

A történet egy valós 60-as évekbeli amerikai történetre épült. A Die Welle-t 2008-ban forgatták, és nyilván modernebb külsőbe bújtatták.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a német nyelvet, vagy egyszerűen egy komolyabb témájú, de mégis fiatalabbaknak szóló filmet szeretne megnézni.
Viki

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

6 komment:

Névtelen írta...

szerintem A hullám nem kimondottan fiataloknak szól...

Névtelen írta...

Hát szerintem nem igazán értetted meg a film lényegét. Ez a film marhára nem fiataloknak szól. Mert nem éltek még annyit, hogy lássák a körülöttük lévő rendszer hibáit és gyengeségeit. Ez a film arról szól, hogy ha választhatsz, akkor miért választod a diktatúrát a demokrácia és az anarchia helyett. Miért akar az ember szürke átlag lenni, még akkor is, ha a lehetőség megvan, hogy egyedi légy. A biztonság és a tömegben rejlő erő, a lényeg, ami ezeket a srácokat megrészegítette. Együtt erősek voltak, egyedül senkik. Erről szól a film és sajnos a világ is e felé halad. Nem azt mondom, hogy rossz a leírás, csak hát ez a film nem gyerekeknek való, mert nem értik miért olyan ijesztő a filmben felvázolt helyzet.

Viki írta...

fiatalabbaknak,nem hiában fogalmaztam így.szerintem a mi korosztályunk már van ahhoz elég érett (gondolok a 15-16 évesekre),hogy megértse a film mondanivalóját,szerintem abszolút nem vagyunk már gyerek kategóriába sorolhatóak.persze,hogy az 5.-esek,akik szintén ugyanezt a filmet nézték nem fogták fel,hogy miről is szól a hullám,de azért mi már csak fiatal felnőtteknek számítunk.csak lehet,hogy egy kicsikét más szemmel nézzük ezt a filmet.elvégre ifjúsági blogról van szó,nemde?

Paci írta...

Szerintem nem árt, ha már a gyerekek is tisztában vannak, mi is az a diktatúra. Nézzünk csak körül: tizenéves gyerekek talpig feketében, bakancsokban, igénytelen ruhákban. Ők mind egy követ fújnak politikailag. Meghülyítette őket egy szellemiség, de fogalmuk sincs, mi is az. CSak támogatják, mert ez a menő. Nem ártana, ha megnéznék ők is a filmet.

Viki írta...

mondjuk szerintem az általad említett gyerekeknek semmi fogalmuk nincs a stílusuk előzményeiről...nem?

WaspKnive írta...

A diktatúrát és a demokráciát is el lehet túlozni! Mindkettőnek megvan az előnye, de egy idő után mindkettő "túl jó" lesz....
A diktatúra eltúlzását tisztán láthatjuk a filmben, a demokrácia eltúlzását meg napjainkban......

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!