2010. március 29., hétfő

Világsiker Kecskeméten

Világsikert ért el az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ. A tavalyi Nagy rajzolás nevű világrendezvény öt legjobb programja közé választották a kecskemétit.
A Múzeumok Éjszakája őszi programjának részeként rendezték meg a Nagy rajzolást. Kecskeméten kicsik és nagyok közösen Kecskemét főterének panoráma képét festették meg csomagolópapírra. Idén is megrendezik az Angliából induló kezdeményezést, ezúttal a mottó: Minden változik. A világsikert bejelentő sajtótájékoztatón Bak Lajos,  az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ igazgatója elmondta: a rajzoláshoz szükséges alapanyagokra a kulturális bizottság biztosította a pénzt. 
Nézzétek meg, hogyan készült a kecskeméti nagy rajz a Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ fotóin:



Sajtóanyag:
Az Angliából világhódító útjára indult Nagy Rajzolás (The Big Draw) program egyik első magyarországi közművelődési helyszíneként a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ 2009. október 10-én egész napos programmal várta a képzőművészeti alkotóképességüket kipróbálni és fejleszteni kívánó érdeklődőket. A The Big Draw Angliában az élethosszig tartó tanulás egyik fontos mozgalma, amely azon, a Kodály Zoltán által is igazolt felismerésen alapul, hogy a művészeti képességek fejlesztése jótékonyan elősegíti a tanulási készségek fejlődését is. A rajzolás, a mozgalom felfogása szerint ugyanis olyan alapvető emberi képesség, amely hasznossá válhat az élet valamennyi területén, mivel a rajzolás kreativitásra ösztönöz, gondolkodásra és tervezésre késztet, látni tanít. A Kecskeméti Kulturális Központ a város képzőművészeivel összefogva sokféle anyaggal, alkotási lehetőséggel csábította alkotómunkára korhatár nélkül a szülőket és gyerekeket, a nagyikat és az unokákat. Csak az első vonalat volt nehéz meghúzni, különösen a felnőtteknek, de azután már minden nagyon könnyen ment. Közel kétezren feledkeztek bele a jó hangulatú közös és egyéni alkotómunkába. Kádasi Laurának, a Zöldház Rajzstúdió vezetőjének irányításával több százan készítettek egy hatalmas, mesebeli, díszes sárkányt. Szabó Pál és Ragó Lóránt képzőművészek a kavicsfestést, az ásványrrajzolást és az egészalakos „családi” festmények készítését segítették. Kőrös Sára művésztanár az ásványmozaikok, a homokkompozíciók készítésében és a homokanimáció kipróbálásában segítette a kicsiket és nagyokat. A Kandó Kálmán Szakközépiskola Művészeti Tagozatának művésztanárai (Lakatos Pál Sándor, Miklós Árpád, Pál Nagy Balázs, Sári Miklós, Szegedi Zsolt) irányításával több száz gipszkarc készült. Félszáz pasztellkréta- és szénrajzból készült el egy hatalmas szalagkép, amelyet animációs filmen is megörökítettek a résztvevők. Horganyzott drótokból egy térrajzot is alkothattak az érdeklődők. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola alakrajz performanszot is bemutatott A. Varga Imre képzőművész irányításával. A Katedra Szakközépiskola művésztanárai (Istvánffy Ilona, Lukács Gyöngyi, Szoboszlay Eszter, Szikora Imre, Zsolczai Balázs) segítették annak a kilenc méteres alkotásnak a közös elkészítését, amely a kecskeméti főtér nevezetességeit ábrázolja, és közel ezer alkotó „keze nyomát” viseli. A Főtér-kép c. közös alkotást 2009. október 29-én a városházán is bemutatta az Kulturális Központ. A Kecskeméti Kulturális Központ a rendezvény szakmai és fotódokumentációjával pályázott a Drawing Inspiration Awards 2009 évi díjaira. Az 1500 programhelyszín közül az öt legjobb program díját ítélte a Kulturális Központnak a szakmai grémium. A szakmai elismerő diploma mellé az egyik szponzor jóvoltából 150.- fontot is megítéltek, amelyet a következő program költségeire kell majd fordítani. A díj átadási ünnepségére 2010. május 24-én a londoni British Múzeumba várják a kecskemétieket.

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!