2010. március 18., csütörtök

New York - Te elmennél oda?

Az élet mindig hozhat meglepetéseket, váratlan fordulatokat. Ez főképp így van a televíziós és filmes szakmában, ahol mindig találkozunk új emberekkel, és azok által megint újabbakkal, akik által viszont valami egészen új lép az életünkbe. Így történt ez velem is néhány évvel ezelőtt, amikor egy forgatás során megismerkedtem egy gyerekcsoporttal és azok vezetőivel Nyárlőrincen.
Ennek az ismeretségnek aztán egy nagy utazás lett a vége, majd az utazásból egy film született és a legjobb az egészben, hogy a kapcsolat a mai napig megmaradt a legtöbbjükkel.

Ez a kis írás erről az utazásról szól. Csak néhány szóban az apropóról. Létezik a világon egy olyan verseny, amelynek a rövidítése így néz ki: OM

Aki ebben a versenyben akár csak egyszer is részt vett, vagy valamilyen formában köze volt hozzá, sosem felejti el, mit is jelent: Odyssey of the Mind, vagyis „Az Értelem Odüsszeája”.

Amerikából indult ez a mozgalom, gyerekekhez és fiatalokhoz szólva, hogy összemérhessék kreativitásukat, gondolatvilágukat. Mikor először elmentünk forgatni Nyárlőrincre, érdekes volt figyelni a srácok munkáját és akkor még nem is gondoltam, hogy ebből a barátkozásból egy amerikai, egészen pontosan Kecskemét-Budapest-New York-Washington-New York-Budapest-Kecskemét kirándulás kerekedik ki, kerek két hétig.

Csodálatos élmény volt, mind a srácok miatt, mind az úti cél miatt. Mesélhetnék nagyon sok élményről, de most a legutolsó napot emelem ki, amikor egy akkor még New Yorkban lakó nyárlőrinci srác segítségével végigbarangoltuk ennek a hatalmas világvárosnak egy kicsiny szeletkéjét, pontosabban Manhattan alsó részét.

Kezdtük a Brooklyn hídon, majd elsétáltunk a City Hall-hoz, vagyis a new yorki városházához. Onnan át a WTC-hez, vagyis a World Trade Center helyéhez – ahhoz a gödörhöz, ami megmaradt belőle.

Onnan le a Battery Parkba, ahonnan szépen ki lehet venni a Szabadság szobor sziluettjét. Sajnos időnk nem volt kompra szállni és elhajókázni a kis szigetre, amin áll, de így is nagy élmény volt.

Utána fel a metróra és irány a világ egyik leghíresebb tere a: Times Square. Hát erről majd beszéljenek a képek – itt található egy híres étterem, a Hollywood Planet, ahol szinte az összes filmsztár, és egyéb híresség megfordult már.

Innen átcapplattunk a Park Avenue-n keresztül a Central Parkba – ahol már kicsit tudtunk pihenni. A Park Avenue többek között arról is híres, hogy Godzilla a sugárút végén lévő házon keresztül jutott ki ide – nyilván nem volt kedve kivárni amíg zöldet kap.

Innen már indultunk vissza a JFK-re, vagyis a Kennedy repülőtérre, ami maga is egy kisebb város. Egy biztos, ez a városnézés egy dologra volt igazán jó: arra, hogy felkeltse a vágyat, hogy ide vissza kell jönni!

A srácok nagyon jól érezték magukat, lefáradtak kegyetlen, hosszú volt ez a két hét, a végén ezzel az egy napos városnézéssel, de a 8 órás repülő úton hazafelé mindenki ki tudta aludni magát.

A kirándulás idején a kis hetedikesekből és nyolcadikosokból azóta főiskolás és egyetemista fiatalok lettek, és remélem lesz alkalmuk visszajutni ebbe a nyüzsgő, megunhatatlan és mindig újat mutatni tudó városba – valószínüleg már nélkülem :) De ha hívnak, én megyek!

b.sz.z.


Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!