2010. március 15., hétfő

KaRiBa - hírek a készülő filmről 1.

Újra összeült a csapat, hogy hozzálásson az ötletelés után a valódi munkának. Ennek eredményeképp megszületett a születendő film szinopszisa, amit e cikk szerzője kellő szigorral és tüzetességgel olvasott és nézett át. Ahhoz, hogy jó filmet alkossanak a fiatalok, minden buktatót, laza pontot, nem hihető részletet ki kell gyomlálni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy amit majd a néző lát a vásznon, vagy a képernyőn, az hihető-e, vagy sem.

Általában a film befogadója már az első percekben el tudja dönteni, hogy ezt a filmet szeretné-e tovább nézni, vagy inkább más elfoglaltság után néz. Eme megfontolásból mindenbe belekötöttem, és agitáltam a stábot, hogy védjék meg az álláspontjukat. A kellő hatású érvelés megtanulása egyébként sem haszontalan dolog, hiszen ezt a képességet az élet minden területén jól lehet hasznosítani.

A szinopszis minden mondatát alaposan átrágtuk, míg egy-két apróbb változtatás után fejbólintás lett a vége, ami azért is igazolt volt, mert a megszületett alaptörténet mindenkinek tetszett. Tudniillik a KaRiBa produkcióban részt vevő minden fiatalnak vétó joga van, hogy kellő konszenzus, egyetértés alakulhasson ki – ami persze nem mindig lesz így, hiszen egy filmes stáb nem a demokráciáról szól, hanem arról, hogy az elképzelt történet minél jobb megvalósítása alá rendelje magát mindenki, és ha valami nem tetszik majd valakinek, az bizony le lesz hurrogva. Persze csak finoman, sértődés ne essék.

Néhány szót a szinopszisról, hiszen ezt a szaknyelvezetet nem mindenki érti. A szinopszis maximum egy oldalnyi rövid leírása a film tartalmáról és mondanivalójáról, mentesítve minden „sallangtól”, úgymint: dialóg, vagyis szöveg, jellemábrázolás, leírások stb.

Mindenhol a világon a producerek az ilyen szinopszisok alapján döntik el, hogy egy adott történet, ötlet érdemes-e arra, hogy megvalósításra kerüljön. Éppen ezért aki ezzel szeretne majd foglalkozni, egy jó tanács: a szinopszisra kell szinte a legtöbb energiát fordítani, hiszen hiába jó a történet, ha ez az egy oldal ramatyul van megírva, akkor fújhatja a megvalósítást. Egy jól megírt szinopszis minden elkészült film alapja!

Miután az alapötlet, a történet megszületett, jöhet a következő fázis, vagyis a történet kibontása, kidolgozása. Most a fiatalok egy hét gondolkodási időt kaptak erre, reméljük minden résztvevő kiagyal használható ötleteket. Hiszen ki kell dolgozni a jeleneteket, jellemábrázolásokat, dialógusokat, helyszíneket, képbeállításokat… no de ennyire ne szaladjunk előre.

A végére néhány információ: a film vígjáték lesz, vidám történet, amely egy iskolában, kollégiumban játszódik, amiben boncolgatva lesz a fiatalok egymáshoz való viszonya, valamint a tanár-diák kapcsolat is pellengérre kerül.

Folyt.köv :)

b.sz.z.

Tetszett a cikk? Ajánld másoknak is!
Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasdhoz Add a Twitter-hez

Légy az első kommentelő!

Megjegyzés küldése

VIVA aktuális műsora

m1 aktuális műsora

VH1 aktuális műsora

TV2 aktuális műsora

MTV Music Television aktuális műsora

RTL Klub aktuális műsora

Zsenge-mét: a kecskeméti fiatalok blogja / Kecskemét ifjúsági blogja © 2008. A blogot Gunity Gábor készítette - Másik oldalam: Robinson tábor

További oldalam: Film és Médiatábor

Ugrás a tetejére!